Karácsony - az Éves Számvetés ideje

December 21, 2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szeretem az évnek ezt a szakát. Eljött az év legsötétebb napja, azaz ma a leghosszabb az éjszaka. Ilyenkor valahogy magától elindul nálam az Éves Számvetés, elkezdek befelé fordulni, és alig várom, hogy egyedül legyek. Attól függően, hogy mennyi időm van elvonulni, körülbelül két hétig tart ez a mélylélektani búvárkodás. 

 

Amikor csak tehetem, leülök a gép elé, és írok. Leírom, milyen évem volt: mit csináltam, mit nem csináltam, mi változott, mi maradt, és hogy mindezt hogyan éltem meg. Hagyok rá időt, nem kapkodom el. Nagyon jó meditációnak is. 

 

Ha van kedved, tarts velem! Elmondom, körülbelül miket szoktam magamtól kérdezni, hogyan dolgozom fel az évemet:

 

Először mindig írok ömlesztve, ami jön. Aztán kikeresem a legmegérintősebb eseményeket. Újra átélem őket, érzelmileg is belemegyek, ha esetleg maradt valami feldolgozatlan ügy. Megnézem azt is, melyek voltak nagyon sorsfordító események: születés, halál, esküvő, válás, új munka, új vállalkozás - kinek mi. Azt is megnézem, hogy egy évvel ezelőtt milyen gondjaim voltak, és hogy megoldódtak-e idén, illetve, hogy mi az, ami még mindig gondot okoz.

 

Az egyik legfontosabb mozzanat pedig maga az elengedés. Mi az, amit az Újévre nem szeretnék magammal vinni? Milyen terheim vannak, amiket nem szívesen cipelek tovább? Vagy legalábbis már nem őszinte a mosolyom, és érzem, hogy valamit változtatnék. Megvizsgálom őket egyenként. Lehet ez egy kapcsolat, vagy munka, vagy hiedelem, bármi, ami meggátol, megakadályoz abban, hogy őszintén, szabadon éljem meg az életem. Kiderülhet az is, hogy az adott dolgot nem szükséges elengednem, csak azt, amit hiszek róla. De olyan is lehetséges, hogy valamitől, vagy valakitől tényleg elbúcsúzom.

 

Lehet abból a szemszögből is nézni, hogy mi az, amit szeretnék jövőre? Milyen új dolgot szeretnék bevezetni? Milyen célt szeretnék elérni? Hogyan tudnék felszabadítani időt, pénzt, energiát, eszközt rá? Mit áldoznék fel szívesen a jelenlegi életemből azért, hogy ez az új, vágyott dolog elérhetővé váljon? 

 

Azt kérded, miért fontos ez? Hogy letisztuljon az életünk. Időt, kreativitást, életerőt szabadíthatunk fel, ha kitakarítjuk az életünkből mindazt, ami már nem oda való. Megtörténhet ez év közben is, de sokszor nem történik meg, mert észrevétlenül ragaszkodunk dolgokhoz, emberekhez, elképzelésekhez, ideákhoz, hitrendszerekhez. És egyszerűen nem értjük miért, de valahogy sok a stressz és magunkra nem jut sosem idő.

 

Így hát, invitállak erre a csodás és hasznos utazásra! Ha eddig még sosem tetted, idén próbáld ki! Elképesztő transzformációs ereje van.

 

Nem biztos, hogy minden jó kérdés eszembe jutott hirtelen, úgyhogy ha van kedved, írd meg majd kommentbe a Tiédet az Összehangoló facebook oldalán!

 

Jó utat, kalandorok! Boldog Ünnepeket kívánok!

 

Eszter/Hédi

 

 

Please reload

Kiemelt Bejegyzések

Mese az elmeszülemények keletkezéséről

December 9, 2014

1/3
Please reload

Új Bejegyzések

October 20, 2016

October 3, 2016

September 7, 2016

Please reload

Címkék Szerint