Hagyd a szenvedésedet beszélni!

April 21, 2016

 

 

Nagyon fontos lecke Adyashanti-tól. Ha mást nem is teszel meg magadért, csak ezt, akkor óriási dolgot tettél az emberiségért. És persze nem csak dühvel vagy haraggal lehet ezt megcsinálni, hanem szomorúsággal, bűntudattal, de akár örömmel is. 

"Az érzelem nyers energiájának megtapasztalása

Egy elvonuláson, ahol tanítást tartottam, egy hölgy lépett a mikrofonhoz, és a következőket mondta:

– Hatalmas dühöt érzek magamban! Még itt az elvonuláson ülve is, ahol nem zavar senki, és nem ér semmilyen kihívás, rengeteg dühöt érzek! Nézem az embereket, és azon kapom magam, hogy ítélkezem felettük, és minden ok nélkül neheztelek rájuk. Életem nagy részében mindig nagyon dühös voltam.

Láttam a tekintetén és a testtartásán, hogy a harag és düh érzései teljesen átvették a hatalmat a lénye felett. Ezt mondtam neki:

– Nem veled, hanem a dühöddel szeretnék beszélni.

Először zavartan nézett rám. Nem értette, mire gondolok, így hát elismételtem:

– Beszélni szeretnék a harag érzelmével. Mondd el, hogyan látja az életet, és mit gondol másokról. Milyen ítéleteket alkot életed legfontosabb személyeiről?

Rémülten nézett rám, és azt felelte:

– Ó, ne! Csak ezt ne!

– Igen, igen, igen – folytattam. – Vele szeretnék beszélni. Azt szeretném, hogy hangot adj a haragnak. Ne határolódj el tőle többé, és ne próbálj megszabadulni tőle! Csak egy pillanatra hagyd, hogy az elméd a tükröződésévé váljon!

Szerencsére nagyon bátor volt a hölgy. Mivel oly sokat szenvedett már, hajlandó volt kockáztatni, és elkezdett a harag érzelméből beszélni velem. Kiömlött belőle minden mérgező gondolata, elképzelése és az elméje által levont következtetése az életről és a körülötte élőkről, melyek közül sok gyerekkori nehéz pillanatokon alapult. Miközben tovább bátorítottam azzal, hogy azt kértem, „Igen! Beszélj még! Mesélj többet!”, egyre inkább hajlandó volt hagyni, hogy a harag hangja beszéljen belőle. Eközben minden ítélkezés, hibáztatás és elítélés kijött belőle. Miután egy darabig így beszélt, egy szelídebb tónus kezdett megjelenni a hangjában. A mély megbántás és bánat meghittebb és kevésbé védett hangja volt ez. Szó szerint hangot adott a fájdalmának és a szenvedésének, és miközben így tett, látni kezdtem, hogy pontosan miért is szenved annyira.

Hagyd a szenvedésedet beszélni!

A szenvedésünk egy mentális és egy érzelmi összetevőből áll. Többnyire azt hisszük, hogy ez a két aspektus különáll egymástól, de amikor a szenvedés mély állapotaiban vagyunk, általában annyira elhatalmasodik rajtunk az érzelem tapasztalása, hogy megfeledkezünk az elménkben lévő történetről, amely megteremti és fenntartja azt, és így tudattalanná válunk vele szemben. Vagyis az egyik legfontosabb lépés a szenvedésünkkel való szembenézés és az azon való túljutás során, hogy először is szedjük össze a bátorságunkat és hajlandóságunkat arra, hogy őszintén megtapasztaljuk, és ne próbáljuk többé cenzúrázni, amit érzünk. Ahhoz, hogy át tudjuk élni érzelmeink mélységét, fel kell hagynunk azzal, hogy elítéljük magunkat bármi miatt, ami felmerül." - Adyashanti

Please reload

Kiemelt Bejegyzések

Mese az elmeszülemények keletkezéséről

December 9, 2014

1/3
Please reload

Új Bejegyzések

October 20, 2016

October 3, 2016

September 7, 2016

Please reload

Címkék Szerint